”” ”Αρχική” ”>” Τουρισμός ”>” Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

agia_paraskeuiΗ Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα νότια του Ν. Σερρών, δυο (2) χλμ. από το χωριό Δόμιρος και πέντε (5) χλμ. από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία και έχει ιστορία 750 χρόνων.
Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξι μοναχές που μόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί τους τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής. Οι ευλογημένες αυτές μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότη Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές το Ιερό Μετόχιόν της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή.

Η Ιερά Εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις Θαυματουργές Εικόνες που τιμώνται στην χάρη της και επιτελεί πλήθος Θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής που καταφεύγουν στην χάρη Της.

Στην συγκεκριμένη Μονή πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες Εικόνες του τέμπλου, τα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα και ό,τι άλλο κοσμεί τον Ναό είναι κειμήλια της Ιεράς Moνής Τιμίου Προδρόμου των Ιμαίρων Πόντου. Πέντε μεγάλες ιστορικές εικόνες του Προδρόμου, οι περισσότερες με περιγραφικές παραστάσεις από τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου, κοσμούν το σημερινό τέμπλο και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της δόξας του Μοναστηριού αυτού των αλησμόνητων Πατρίδων.

Add a comment

You must be logged in to comment.