Νέα Μπάφρα


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Η Ιστορία του χωριού

Η Νέα Μπάφρα είναι ο νεότερος οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Κορμίστας. Δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Πάφρα του Δυτικού Πόντου (Τουρκία) το 1923. Η Πάφρα βρίσκεται μεταξύ Σινώπης και Αμισσού. Το 1870 είχε περίπου 8000 κατοίκους (2000 Έλληνες- ελληνόφωνους και τουρκόφωνους). Υπήρχαν ελληνικά σχολεία αρρένων και θηλέων.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με το ψάρεμα, την γεωργία και το εμπόριο. Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και ασχολούνταν με αυτό. Οι Παφραίοι ήταν από τους τελευταίους πρόσφυγες . Έφυγαν από τον τόπο τους το 1922 χωρίς να πάρουν μαζί τους τίποτε άλλο από τις εικόνες που είχαν στα σπίτια τους.

Στην αρχή έφτασαν στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης που τότε ήταν βάλτος. Ο αρχηγός τους, Αποστόλης, πιστεύοντας πως σε ορεινή περιοχή θα ήταν πιο ασφαλείς, τους οδήγησε στο Φωτολείβος της Δράμας και στη συνέχεια στη σημερινή Νέα Μπάφρα. Αρχικά έμειναν σε σκηνές στη σημερινή περιοχή «πλατάνια». Το 1923 η περιοχή παραχωρήθηκε από το Κράτος στους Παφραίους. Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της γης. ΄Εφτιαξαν σιγά-σιγά το χωριό τους και αναπτύχθηκαν διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδόσεις και τις μνήμες από τον τόπο καταγωγής τους.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Υποβολή παραπόνων

Υποβολή παραπόνων

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Εργασία

Αναζητήστε Εργασία

Έργα Δήμου

Δείτε τα Έργα του Δήμου

Συζητήσεις

Συζητήσεις