Συμβολή


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

faraggiΗ Ιστορία του χωριού

Η Συμβολή είναι χωριό της επαρχίας Φυλλίδας του Ν.Σερρών. Χαρακτηρίζεται ως πεδινό. Είναι δίπλα στον ποταμό Αγγίτη. Έχει 330 κατοίκους.

Το χωριό κατοικείται από δυο φυλές. Η μια φυλή ήρθε την εποχή που αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουστινιανός. Στην Τουρκοκρατία εργάζονταν στα κτήματα του Αλή Βέη που βρισκόταν στην σημερινή θέση του χωριού. Όταν το 1900 απεσπάσθη η Βουλγαρική εκκλησία από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο και ο Σουλτάνος διόρισε αρχηγό της Βούλγαρο έξαρχο, οι Βούλγαροι επεδίωξαν με κάθε τρόπο να προσηλυτίσουν τους κατοίκους της Μακεδονίας διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο την χώρα. Σε αυτό βοηθούσαν και οι Τούρκοι. Τότε ο Δεσπότης Δράμας Χρυσόστομος ο οποίος πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στη Σμύρνη, άρχισε να εργάζεται υπέρ της ορθής πίστης και του Έθνους.

Κατόπιν συνεννοήσεως με τον προύχοντα Βιτάστας Νταμκαλή στον οποίο οι μπέηδες είχαν πουλήσει το κτήμα που βρισκόταν στην περιοχή του χωριού, το προσφέρει σαν δώρο στους εργάτες για να χτίσουν σπίτια. Το 1902 γίνεται η πρώτη εγκατάστασή τους και το χωριό παίρνει το όνομα Νταμκαλίκιουι, προς τιμήν του δωρητή. Πολλοί από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό του Παύλου Μελά.

Οι Βούλγαροι αντιλαμβανόμενοι την αποτυχία του σχεδίου τους ξέσπασαν με μανία εναντίον τους σκοτώνοντας, ατιμάζοντας, λεηλατώντας. Το 1922 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Κατάγονταν από τρία διαφορετικά μέρη της Ασίας: την Πάφρα, την περιοχή της Σμύρνης και του Πόντου. Το 1925, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου μοίρασε εξίσου σε όλους κλήρο εικοσιδύο στρεμμάτων σε κάθε οικογένεια.

Το 1930-31 το χωριό ονομάστηκε Συμβολή διότι βρίσκεται στο σημείο στο οποίο ενώνονται οι δύο ποταμοί Αγγίτης και Μαυροπόταμος. Οι κάτοικοι της Συμβολής ασχολούνται επίσης με την γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς και διάφορα άλλα επαγγέλματα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό για να δείτε το φαράγγι. Μπορείτε εκεί να κάνετε ράφτινγκ, ή απλώς περίπατο, όπως και να επισκεφθείτε το σπήλαιο Αλιστράτης περνώντας μέσω της πεζογέφυρας. Ο επισκέπτης μπορεί να διαμείνει στην ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται στον χώρο του φαραγγιού.

Add a comment

You must be logged in to comment.

Υποβολή παραπόνων

Υποβολή παραπόνων

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Εργασία

Αναζητήστε Εργασία

Έργα Δήμου

Δείτε τα Έργα του Δήμου

Συζητήσεις

Συζητήσεις