Αγγίστα


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

 

AggistaΗ Ιστορία του χωριού

Η Αγγίστα βρίσκεται πάνω σε λόφο στα δυτικά της Πρώτης. Οι αρχαιολόγοι και οι Ιστορικοί εκφράζουν την άποψη ότι ήταν ένας αρχαίος οικισμός. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική βρίσκονται πολλά αρχαία οικοδομήματα. Στο λόφο παλιοκώστρα υπήρχε αρχαία κωμόπολη, βρέθηκαν όστρακα από αρχαία αγγεία και υπολείμματα αρχαίου κάστρου.

Δίπλα στο χωριό βρέθηκε ένας σπουδαίος τάφος του 3ου αιώνα π.Χ που τον ανέσκαψε η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας, αρχαιολόγος κ. Χάιδω Κουκούλη. Ακόμη βρέθηκε ένα κομμάτι από αρχαίο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης κι ένα μαρμάρινο μνημείο της ρωμαϊκής εποχής. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθεσία «Γιλάν Καλές», η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Πάντως τα νεολιθικά μαύρα και έγχρωμα εγχάρακτα αγγεία που βρέθηκαν, μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης. Ακόμη όστρακα ελληνικά, γεωμετρικά, μελανόμορφα, ρωμαϊκά και βυζαντινά φανερώνουν την ύπαρξη πόλης και τους ιστορικούς χρόνους. Το ύψωμα «Γιλάν Καλές» ήταν περιτειχισμένο κι αυτό φαίνεται απ” τα υπολείμματα του κάστρου, που βρέθηκε. Επιτύμβιες επιγραφές και μάρμαρα στο χωριό δείχνουν ότι υπήρχε σημαντική πόλη-κράτος στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Το όνομα οφείλει στον ποταμό Αγγίτη ή Αγγίστα.

Λόγω της θέσης πάνω σε λόφο, την Αγγίστα την διασχίζουν δύο ρέματα που δημιουργούν πολλές φυσικές ομορφιές. Στην μία πλευρά το ρέμα είναι όμορφο και σ” όλη τη διαδρομή υπάρχουν πλατάνια και καρυδιές. Σε μικρή απόσταση από το ρέμα (Βόρια του οικισμού) τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί από την αρχαιολόγο κα Σταυρούλα Δαδάκη μία αγροτική έπαυλη.

Το χωριό είχε μόνο ντόπιους κατοίκους ως το 1912. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αγγίστα αποτελείται από ντόπιους, Θρακιώτες και Μικρασιάτες κατοίκους, οι οποίοι συμβιώνουν αρμονικά.

Comments

 1. Φωτογραφία του/της Στέργιος Πολυχρόνης
  wrote on Μάρτιος 13th, 2014 at 9:15 μμ

  Στέργιος Πολυχρόνης

  Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι από τις παλαιότερες του νομού.

  Δρώμενο:
  Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που αναβιώνει στην Αγγίστα και ο πυρήνας του βασίζεται στην έννοια της θυσίας στον άγιο του χωριού. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής επιχειρούσαν να εξευμενίσουν τον άγιο τους, για το καλό των ίδιων και του χωριού. Ανήμερα της γιορτής του Αϊ – Γιάννη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στην εκκλησία από την παραμονή σφάζουν το μοσχάρι, το κρέας του οποίου βράζουν σε μεγάλα καζάνια όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα μετά τη θεία λειτουργία και αφού πρώτα ο ιερέας ευλογήσει τους πιστούς, το εκκλησίασμα κατευθύνεται στην αίθουσα για να γευτεί το μοσχαρίσιο κρέας που προσφέρεται μαγειρεμένο με πλιγούρι.

  w w w . a g g i s t a . g r

Add a comment

You must be logged in to comment.

Υποβολή παραπόνων

Υποβολή παραπόνων

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Υπηρεσίες Α.Μ.Ε.Α.

Εργασία

Αναζητήστε Εργασία

Έργα Δήμου

Δείτε τα Έργα του Δήμου

Συζητήσεις

Συζητήσεις