Brian Westbrook Authentic Jersey Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη
”” ”Αρχική” ”>” Τουρισμός ”>” Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη

Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη

faraggiΕίναι μια επιγενετική κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, μήκους 15 Κm περίπου, που δημιουργήθηκε από τις εξελικτικές διεργασίες στο χώρο των λεκανών Σερρών και Δράμας, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου όρους. Είναι μια βαθιά και στενή ποτάμια κοιλάδα, ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα (αυτός είναι ο ορισμός της επιγενετικής κοιλάδας) και οφείλεται στην ανανεωτική δράση ενός ποταμού.

 

Η κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη, η οποία δημιουργήθηκε σε τέσσερα εξελικτικά στάδια κατά τη διάρκεια του Νεογενούς και Τεταρτογενούς, είναι γνωστή με τις ονομασίες “Στενά Πέτρας” ή “Διώρυγα”. Τα απότομα τοιχώματα της στενής αυτής κοιλάδας θεωρήθηκαν ότι αποτελούν τεχνητή κατασκευή των Μακεδόνων του Φιλίππου Β’, σε μια προσπάθεια να αποξηράνουν τα τενάγη των Φιλίππων και Δράμας. Το φαράγγι είναι ένα βύθισμα, που προήλθε από ρήγματα τα οποία έχουν τεμαχίσει το μαρμαρικό υπόβαθρο, αλλά και από τα ιζήματα που είχαν επικαθίσει σ’ αυτό. Τα ρήγματα αυτά ξεκινούν από το χωριό Συμβολή και φθάνουν μέχρι το χωριό Λευκοθέα. Η επιγενετική αυτή κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη δημιούργησε κατακόρυφα τοιχώματα από την “απότομη πτώση” τους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάθετα πρανή από μάρμαρα ύψους 50-70 μέτρων. Η πορεία του ποταμού μέσα στη χαράδρα δεν είναι ευθεία, αλλά σχηματίζει “μαιάνδρους”, χαρακτηριστικό πολλών ποταμών της Ελλάδας, με συνέπεια σε πολλά σημεία το νερό να γλύφει τους βράχους, ενώ στην άλλη πλευρά να υπάρχουν αποθέσεις.

 

Ο Αγγίτης κατά την πορεία του στο “χρόνο” και το ¨χώρο”, δημιούργησε πολλές “σπηλιές”, “καμάρες” με πλούσιο διάκοσμο. Πολλές φορές ο άνθρωπος, ανά τους αιώνες, κατοίκησε στην περιοχή είτε γιατί εύρισκε εύκολα τροφή και νερό, είτε γιατί κυνηγήθηκε από πάσης φύσεως εχθρούς. Έτσι βλέπουμε πολλά δείγματα της παρουσίας του. Βρέθηκαν “βραχογραφήματα”, που από μια δημοσίευση στο περιοδικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης το Φεβρουάριο του 1978, που έκαναν οι Κάρολος Μάις, Ροβέρτος Ζέεμαν και Νικόλαος Συμεωνίδης, αναφέρουν ότι βρέθηκαν σε τρεις περιοχέςβραχογραφίες που παριστάνουν ζώα (ελάφια, καμήλες, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια), αλλά και αφηρημένα σχέδια.. Από τις παραστάσεις των ιππέων, πιθανολογείται ότι οι βραχογραφίες έγιναν τον 5ο-6ο μ.χ. αιώνα.

 

Η χλωρίδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη, υδροχαρούς δάφνης, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, αγριολεύκες, αρμυρίκια. Η πανίδα του είναι πλούσια και αυτή σε άγρια είδη όπως καμποπέρδικες, πετροπέρδικες, αγριοπερίστερα, τρυγόνια, κότσυφες, μπεκάτσες. Μπορείς να συναντήσεις παντού, κατά μήκος της κοιλάδας, αλλά και στα βράχια του φαραγγιού έχουν φωλιές αρπακτικά, όπως γερακίνες, τσιχλογεράκια, βραχοκερκινέζια. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι είδαν και φιδαετό. Η πρόσβαση στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι δυνατή, τόσο στην αρχή του, στο χωριό Συμβολή, όσο και στο χωριό Κρηνίδα, εκεί όπου τελειώνει. Με το δεδομένο ότι στους στόχους είναι η κατασκευή διαδρόμου συνδετικού του σπηλαίου Αλιστράτης με το φαράγγι, η κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών κατά μήκος, γεφύρων, κιοσκιών, αναψυκτηρίων, αλλά και με το δεδομένο ότι τα ορμητικά νερά του ποταμού προσφέρονται για ειδικούς αγώνες με κανώ, ανεπιφύλακτα μπορεί νε λεχθεί ότι το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι ένας γήινος παράδεισος.

Add a comment

You must be logged in to comment.