Ο Δόμιρος είναι ένα χωριό βόρεια του Ροδολίβους με υψόμετρο 204 μέτρα, μικρό σε πληθυσμό με μακραίωνη όμως ιστορία. Έχει πληθυσμό 154 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Το χωριό οφείλει το όνομά του στο αρχαίο πόλισμα Δόμηρος (μετέπειτα ρωμαϊκός σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού), που η θέση του αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή, ίσως ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα.
Πριν το 1927 ο οικισμός ανήκε στην κοινότητα Μυρρίνης. Στις 06/09/1927 αποσπάστηκε από την προηγούμενη κοινότητα και αυτονομήθηκε ως Κοινότητα Δόμηρου, ενώ το 1940 το όνομα άλλαξε ορθογραφία σε Κοινότητα Δόμιρου. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, η κοινότητα ενσωματώθηκε στον Δήμο Ροδολίβους μέχρι το 2010, χρονιά κατά την οποία η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, όπου ο Δήμος Ροδολίβους εντάχθηκε στο νέο δήμο Αμφίπολης και ο Δόμιρος αποτελεί τοπική κοινότητα αυτού.
Ο Δόμιρος είναι γνωστός και με την ονομασία «Βουλτσίστα», όπως ονομαζότανε ως το 1946. Με το όνομα αυτό συναντούμε το Δόμιρο στα Βυζαντινά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο του 1358 το οποίο ανακάλυψε ο Ροδολιβιανός αρχαιολόγος Ζήκος Νικόλαος στην Ι. Μ. Ιβήρων στο Άγιον Όρος, γίνεται λόγος για την Άννα Τορνίκινα, μία πλούσια αγρότισσα από το Ροδολίβος, η οποία προσέφερε σε δύο Βυζαντινούς στρατηγούς τα μισά κτήματά της στον «Οικισμό Βελτσίσθα», εάν αυτοί κατόρθωναν να απελευθερώσουν την περιοχή από τους Σέρβους κατακτητές του Στέφανου Ντουσάν.
Στα νεότερα χρόνια ο Δόμιρος κατοικείται το 1922 από πολλούς Πόντιους, οι οποίοι ήρθαν πρόσφυγες στο χωριό μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Το 1996 ενώνεται με το Ροδολίβος και δημιουργούν το Δήμο Ροδολίβους, στον οποίο αργότερα προστίθεται και το Μικρό Σούλι.